Studenti nás baví!

31. 8. 2023

Studenti nás baví!

Jednou z oblastí, které se věnuje naše společnost, je spolupráce s vysokými školami, středními školami, ale i základními školami. Prostřednictvím veletrhů, dnů otevřených dveří a besed s žáky, nabízíme studentům příležitost získat praktické zkušenosti a poznat svět pracovního prostředí. Věříme, že tímto způsobem podporujeme, ovlivňujeme jejich představy o tom, jak vznikají, vyrábí se keramické obklady.

Začněme u vysokých škol, kde se odehrávají důležité akce a veletrhy zaměřené na vzdělávání a profesní rozvoj. Jedním z významných veletrhů je každoročně "Chemik" na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze.

Na akci byl letos spolu s personalistkami také vedoucí technolog závodu v Chlumčanech, Pavel Verner. Ten si pochvaloval množství a dotazy studentů.

„Veletrhu pracovních příležitostí na VŠCHT Praha jsem se účastnil již po několikáté. Letos mě překvapil velký zájem studentů všech ročníků a různých oborů. Nejen při hledání zaměstnání, ale třeba prázdninových brigád, stáží, možnosti diplomových prací. Řada studentů si poprvé prověřovala, co jim zaměstnavatelé mohou nabídnout… jaký typ práce, benefity, jak by probíhal nástup, adaptační plán. Je patrné, že mladá generace má zájem nejen o nástupní mzdu, ale také o jistoty a benefity, především pak o seberealizaci a perspektivu. To mě velmi potěšilo a je to velký příslib, že zanedlouho se z absolventa VŠCHT třeba stane nový technolog či vedoucí pracovník,“ konstatoval Pavel Verner.

Dalším důležitým veletrhem, na kterém letos společnost LASSELSBERGER nechyběla, byl veletrh na Západočeské univerzitě v Plzni. Tato akce se koná každoročně v univerzitním prostředí a poskytuje ideální příležitost prezentovat naši firmu a navázat kontakt s talentovanými studenty z různých oborů. Veletrh navštívilo více než 3 500 návštěvníků a personalisté studentům přiblížili inovativní projekty a příležitosti pro budoucí zaměstnání ve výrobních závodech. Získali jsme zde mnoho zajímavých kontaktů, a dokonce se potkali se studenty, kteří budou s naší společností pracovat na svých bakalářských pracích.

S osvětou o pracovních možnostech ve výrobě keramických obkladů je důležité začít již na středních školách. Proto se aktivně účastníme různých akcí jako jsou dny otevřených dveří a besedy. V rámci těchto aktivit můžeme studentům představit naši firmu, povolání v našem odvětví a informovat je o perspektivách a možnostech, které se v naší oblasti nabízejí. Jednou z takových akcí byl nedávný Den pracovních a studijních příležitostí na Středním odborném učilišti elektrotechnickém v Plzni. Tento den umožnil studentům přímo v prostředí školy získat představu o využití jejich pracovních oborů, požadavcích a možnostech dalšího vzdělávání, ale i praxích ve výrobních závodech. 

Snažíme se oslovit a inspirovat i mladší generaci žáků, proto navštěvujeme již základní školy. Dětem představíme naši firmu, ukážeme jim, jak vypadá pracovní prostředí a jaké dovednosti jsou v naší oblasti důležité. Děti mají možnost ptát se, projevit svůj zájem o různé technologie, ale i obory.

„Spolupráce se základními školami je zajímavá, děti bývají překvapené, jak to u nás v závodech vlastně vypadá. Často mají úplně jiné představy, které jsou spíš dávnou minulostí. Vzpomínám, jak jeden žák deváté třídy říkal, že to v naší společnosti vypadá jak ve filmu z budoucnosti,“ říká personalistka Lucie Vlčková, která pro žáky organizuje besedy a prohlídky závodů.

Všechny tyto aktivity vedou k rozvoji spolupráce mezi naší společností a studenty. Ti získávají přímý kontakt s profesionály a praktické zkušenosti, zatímco naše společnost má možnost identifikovat zájemce o práci a připravit si potenciální zaměstnance pro budoucí projekty a výzvy.