Miliardová investice nabídne v Borovanech nová pracovní místa

1. 8. 2023

Společnost LASSELSBERGER, s.r.o. realizuje významnou modernizaci v závodě v Borovanech, specializovaného na výrobu keramických dlaždic RAKO. Cílem je stále dosahovat srovnatelné technické vybavenosti se světovými výrobci a poskytnout tak zákazníkům moderní výrobky prvotřídní kvality. Kompletní linka bude vyrábět dlaždice od formátu 60 x 60 cm až po 120 x 240 cm, v tloušťkách od 20 mm do 6 mm. Půjde o vysoce digitalizovanou a automatizovanou výrobu. Investiční náklady na modernizaci závodu mají dosáhnout 1,5 miliardy korun, plus další investice do infrastruktury, do sociální stránky personálu. Uvedená investice současně přinese nové pracovní příležitosti v regionu.

Co přesně se v Borovanech chystá, nám prozradil Václav Růžička, výrobně technický ředitel společnosti LASSELSBERGER, s.r.o.

„Borovany byly postaveny v roce 1996. Po 26 letech provozu je výroba na konci životnosti a museli jsme se rozhodnout, co budeme v závodě dále vyrábět, zda do výroby investovat. Rakouská skupina Lasselsberger Group nám nabídla investiční příležitost a my jsme ji využili,“ konstatuje Václav Růžička.

„Ve výrobním závodě v Borovanech probíhá kompletní přestavba na moderní provoz, od které se budou odvíjet zásadní změny a zlepšení ve všech aspektech výrobního procesu. Modernizace totiž zahrnuje nejen instalaci úplně nové výrobní linky, ale také celkovou rekonstrukci výrobní haly, infrastruktury, komunikací a kolejové dopravy. Zajímavostí je, že nová technologie umožní rozšířit sortiment výrobků o nové, velké formáty dlaždic,“ popisuje Růžička. Vysvětluje, v čem je unikátnost celého projektu. „Naše nová výrobní linka naváže na výrobu slinutých mrazuvzdorných dlaždic původního sortimentu. Budeme schopni vyrábět nejen formáty standardních rozměrů 60 x 60 cm, ale i větší formáty, jako je například 120 x 240 cm, což je ve střední Evropě rarita," dodává Růžička.

Do Borovan společnost nepřinese jen novou technologii, ale i řadu nových pracovních míst. „Očekáváme, že se po dokončení investice počet zaměstnanců zvýší z původních 62 na 112," uvádí Růžička.

Vylepšení, která ve výrobním závodě právě probíhají, budou mít přímý vliv na pracovní podmínky zaměstnanců. Nové technologie, které budou plně automatické, odstraní velkou část manuální práce na výrobní lince a při manipulaci výrobků. Zaměstnanci budou mít pro svou práci k dispozici automatické vozíky LGV, což podstatně zjednoduší manipulaci okolo výrobní linky a práce v borovanské keramičce tak nebude fyzicky náročná. Nové technologie nabídnou i více kvalifikovaných pracovních míst.

Kompletní renovací ale prochází i zázemí zaměstnanců „Chceme, aby se u nás zaměstnanci cítili dobře i mimo hlavní pracovní prostředí, proto je samozřejmě naprosto nezbytné, aby došlo i k rekonstrukci zázemí. Od šaten až po jídelnu bude vše zbrusu nové,“ uzavírá Růžička. 

Fakt, že společnosti na zaměstnancích opravdu záleží, dokládá i skutečnost, že se vedení společnosti zavázalo, že je po celou dobu investiční akce vyplácena současným zaměstnancům náhrada mzdy ve výši minimálně 60 % průměrného hrubého měsíčního výdělku.  

„Většina borovanských kolegů u nás pracuje už dlouhá léta – deset, ale i dvacet a víc. Všichni jsou pro nás velmi důležití. Někteří zaměstnanci se aktivně podílí na celé rekonstrukci, ostatním je po celou dobu investice vyplácena náhrada mzdy. Těšíme se, až všechny zaměstnance budeme moci přivítat v nově zrekonstruovaných prostorech se špičkovým technickým zázemím,“ doplnil Aleš Voráček, správní ředitel společnosti.

Ačkoliv výroba jako taková se v Borovanech naplno rozjede v průběhu roku 2024, nábory zaměstnanců jsou už v plném proudu. Na starost je mají personalistky Jana Veselá a Lucie Vlčková.

„Jsme rády, že kromě moderní výroby a zázemí, můžeme zaměstnancům nabídnout řadu zajímavých benefitů,“ konstatuje náborářka Lucie Vlčková. „Nabrat větší množství spolehlivých zaměstnanců v poměrně krátkém horizontu určitě není v dnešní době nic jednoduchého. Velmi nám pomáhají současní kolegové. Dávají doporučení svým známým, případně nás i upozorňují na to, když nějaký zaměstnavatel v okolí snižuje své stavy. Všichni jsou borovanští, popřípadě z blízkého okolí, velmi dobře to tu znají a záleží jim na tom, aby brzy na závodě všechno dobře fungovalo. Jsou to profíci a zároveň velmi příjemní lidé, což je znát už na pohovorech,“ chválí své kolegy Lucie Vlčková.